SynBier Collector’s Edition 2020

SynBier brouwen

Op 16 oktober zijn onze collega’s naar Weert afgereisd om het 5e eindejaarsbier te brouwen. In Weert staat brouwerij De Brouwschuur. De Brouwschuur is een huurbrouwerij. Veel bekende en onbekende brouwerijen huren de 1000 liter brouwinstallatie en vergistingstanks voor het produceren van hun bier. Zo huren wij ook deze installatie voor het brouwen van ons Platinum blond. Sinds kort heeft de Brouwschuur ook 500 liter vergistingstanks. Hierdoor werd het voor ons mogelijk om het eindejaarbier te brouwen, wat we altijd in kleinere oplage brouwen dan het Platinum blond.

SynBier_Brouwen

Dit jaar stond een SynBier Dubbel gepland!

Na wat heen-en-weer bellen en mailen met de eigenaar, over de brouwdatum, het recept en de benodigde ingrediënten was de brouwdag eindelijk daar! Gewapend met mondkapjes werd begonnen met het schroten van de bijna 200 kg mout. Er zijn in totaal 5 verschillende soorten mout gebruikt in dit nieuwe bier. Ondanks dat hop een ondergeschikte rol speelt, is er toch een kilo van twee hopsoorten gebruikt. We waren de eerste brouwers die de brouwinstallatie hebben gebruikt voor het brouwen van 500 liter bier. Het vergisten van het bier verliep vlot en duurde ongeveer anderhalve week. Daarna heeft het bier nog een paar weken gelagerd tot het afgelopen vrijdag gebotteld kon worden. In totaal heeft het bier ongeveer een maand in de vergistingstank gezeten.

SynBier bottelen

Op vrijdag 13 november zijn onze collega’s weer naar Weert gegaan om daar het bier te bottelen. Dit was tevens het eerste moment dat ze het bier konden proeven (weliswaar zonder koolzuur). Onze collega: “Ik ben blij met het resultaat. Het is altijd lastig om een bier te maken dat bij een zo breed mogelijk publiek in de smaak valt. Hij mag best ergens in uitschieten, maar liefst niet te extreem. Ik vind hem nu al lekker. Niet te zwaar, beetje fruitig en zoet. Prima!”. Vlak voordat het bier in de fles is gegaan, is er nog een kleine hoeveelheid suiker en verse gist aan het bier toegevoegd. Het gist gaat in de fles de suiker omzetten in CO2 en nog een heel klein beetje alcohol. Het bottelen liep gesmeerd. In een tijdsbestek van 4 uurtjes zat de 500 liter in de flessen. Over een paar weekjes is het bier goed op dronk en kunnen we het eindresultaat proeven!

LottebeheerSynBier Collector’s Edition 2020

Related Posts