Leuke ideeën niet te kort bij de SynBrouwers. Als start van het nieuwe jaar leek het ons leuk om een multibrouwdag te organiseren. Het idee is dat we meerdere batches tegelijkertijd gaan brouwen, ieder zijn eigen brouwketel en blenden we deze mengsels samen in het grote gist vat.
Een gaaf idee natuurlijk, maar vergt wel een kleine voorbereiding. Welk recept gaan we brouwen? Wie heeft er een bouwketel tot de beschikking? Hoeveel rendement heeft iedere brouwketel? Hoeveel volume?
Na enige inventarisatie zouden we met 4 brouwketels op die dag gaan brouwen. Ingrediënten konden besteld worden, maar een praktisch puntje moest nog wel opgelost worden. Iedere pan heeft namelijk een flink vermogen en moet dus op een losse groep aangesloten zitten. Gelukkig beschikt ons bedrijfspand van vele groepen, dus met enige verlengkabels werd dat probleem opgelost.
Op deze dag was ook het moment om je brouwmaat mee te nemen, zodat we genoeg personen per pan hadden, en natuurlijk meer deelnemers = meer vreugd. Met 8 man begonnen we s ‘ochtends vroeg met flink wat mout schroten. Liters water werden opgewarmd en het maische kon beginnen. Iedereen kreeg het recept van een Lentebok dat door Harald was uitgewerkt. Elkaars brouwketels werden bewonderd en al gauw begon het gehele pand lekker te ruiken naar een volle mouterige geur.
Een multibrouwdag zou geen brouwdag zijn als er geen dingen mis zouden gaan. Met veel pannen ontstaat er immers veel stoom en een goed geïsoleerd en brandveilig bedrijfspand heeft zo zijn nodige brandalarmen. Door het valse alarm uit te zetten konden we weer verder, maar deze bleef maar afgaan. We kwamen er achter dat we per ongelijk 1 van de pannen onder een dergelijk alarm hadden gezet. A fijn, goed om te weten dat alles naar behoren werkt en na het verplaatsen van de pan hebben we daar geen last meer van gehad.
Uiteraard tijdens dit noeste werk voorzien wij onszelf van lekkere Brabantse worstenbroodjes en werden wat zelf gebrouwen biertjes uitgewisseld en geproefd.
Bij het koken van de mengsels en het toevoegen van de Hop begaf 1 van de hobby pannen het helaas (deze was immers een week ervoor goed afgestoft uit de kelder gekomen). Na kort balen, kwamen we al gauw tot een oplossing. Johans pan was al wat eerder klaar en kon al in het gistvat omgezet worden, waarna het andere mengsel in zijn pan verder bereid kon worden.
De laatste belangrijke challenge was een leuke. Namelijk hoe zorg je ervoor dat je met al deze mengsels in het gist vat toch een mooi bier krijgt. Je wilt dat het gist immers in een zo optimaal mogelijk mengsels gaat vergisten. Meten = weten. Zo hebben we van ieder mengsel het soortelijk gewicht (de SG) gemeten en met wat rekenen kwamen we tot een gemiddelde SG wat naar ons behoren zich precies binnen de marges van het recept bevond.
Perfect! Ieders mengsel werd in het gistvat gepompt en de laatste stap kon beginnen. POETSEN!
Gelukkig ben je met 8 man zo klaar en hebben we met wat lekker avondeten nog de nodige eigen gebrouwen speciaal biertjes van elkaar geproefd. Een geslaagde dag!
Na 4 weken wachten, het gistvat goed bewaken qua temperatuur en druk, mochten we het bier bottelen. Weer een paar weken later was ook het nagisten klaar. Fingers crossed, maar gelukkig bij de eerste slok was al duidelijk, dit experiment is een succes! De 2024 blended Lentebok is een feit! Proost.