Een nieuw SynBier

De dagen worden weer korter en het einde van het jaar komt langzaam in zicht. Reden om met een aantal collega’s weer eens samen te komen om een mooi uniek bier te gaan brouwen. Afgelopen zomer hadden we een grote groep collega’s bij brouwerij St Joris in Breda een bierproeverij georganiseerd om een idee te vormen van het soort bier dat we dit maal wilden gaan brouwen.

Op donderdag 4 oktober 2018 was het dan eindelijk zo ver. We mochten tussen de drukke bedrijvigheid bij brouwerij Noordt weer komen brouwen. Dit keer hebben we ervoor gekozen om een stevige Indian Pale Ale te gaan brouwen.

Indian Pale Ale, ook wel IPA genoemd,  is een bierstijl die al eeuwen oud is, maar sinds een paar jaar enorm in populariteit is gestegen. Het bier kenmerkt zich door de karakteristieke, vaak fruitige, aroma en smaak, afkomstig van meestal een combinatie van verschillende hopsoorten. Het is ook een biertype dat vaak een hoge bitterheid mag hebben. De combinatie van fruitige hop en bitterheid en een stevig alcoholpercentage zorgt voor een  uiterst aangenaam bier.

Samen met brouwer Gijs zijn we aan de slag gegaan op de kleine bierbrouwinstallatie. Wij waren de allerlaatsten die op deze 200 liter installatie bij brouwerij Noordt konden brouwen. Door het grote succes van de brouwerij moet deze installatie namelijk plaats maken voor een uitbreiding op de grote brouwinstallatie van Noordt. We kijken daarom met gemengde gevoelens terug op deze brouwsessie. Enerzijds zijn we trots dat we voor de 3e keer gebruik mochten maken van deze zeer fijne installatie, anderzijds is het jammer dat dit echt de laatste keer was. Reden genoeg om dit maal extra ons best te doen.

Voor deze IPA is gekozen voor een combinatie van Simcoe en Citra hop. Deze combinatie beloofd een mooie exotisch fruitige smaak en aroma. Als bitterhop is gekozen voor German Perle. Deze zal een aangename, doch niet overheersende bitterheid aan het bier gaan geven.

We hebben ervoor gekozen om dit maal een klein batch te brouwen speciaal voor het einde van het jaar. Het zal nog enige weken duren voordat het bier klaar is. Maar we zijn ervan overtuigd dat het weer een verrassend lekker en uniek bier zal worden. We zullen dus nog even geduld moeten hebben voordat het resultaat te proeven is.

Bekijk hieronder alle foto’s!

LottebeheerEen nieuw SynBier