Brouwen van het Weizen Doppelbock

Op dinsdag 31 oktober stond het te gebeuren. Het nieuwe SynBier zou gebrouwen gaan worden bij brouwerij Noordt in Rotterdam. Samen met brouwmeester Eric van der Lugt zou het Weizen Doppelbock gebrouwen gaan worden.We hadden zelf de nodige ingrediënten ingekocht en meegenomen. Het was best lastig om de nodige ingrediënten te vinden. Maar gelukkig was het wel gelukt om alles bij elkaar te zoeken. Dit keer waren bij het brouwen aanwezig; Johan Jeuken, Oliver de Vries en Harald Dam.

Schroten en maischen

Nadat we het recept met Eric hebben doorgenomen, zijn we aan de slag gegaan. We begonnen met het schroten van de verschillen mouten. In de tussentijd werd het maischwater in de maischketel al op temperatuur gebracht. Eenmaal op temperatuur kon de geschroten mouten

Johan en Oliver storten de mout in de mais

worden toegevoegd. Het was dit keer een erg dik beslag en het roerwerk had af en toe een handje nodig om het beslag goed om te roeren.

Naarmate de maischtemperatuur hoger werd, was het roerwerk prima in staat om het beslag goed om te roeren.

Het was al snel duidelijk dat Eric de brouwinstallatie goed kende op het moment dat we het wort gingen filteren. Het sok gewicht was precies op de gewenste toen voordat we het wort gingen koken.

Koken

Tijdens het koken worden op verschillende momenten tijdens de kook verschillende soorten hop toegevoegd. De eerste hoptoevoeging zal zorgen voor de bitterheid en de hoptoevoeging aan het einde van de kook zorgt voor de toevoeging van hop aroma’s. Na het koken wordt het wort in de whirlpool ketel overgegoten. In deze ketel bleven eventuele hop- en moutresten achter alvorens het wort gekoeld werd en uiteindelijk in de vergistingsketel gegoten werd.

Hop builtje hangt in het wild kokende wort

 

 

 

 

 

Gisten

Eenmaal in het gistvat gepompt werd de gist door Eric toegevoegd aan de wort. Bij een temperatuur van zo’n 20 graden Celcius is het wort zeer vatbaar voor bacteriën. Daarom wordt de gist onder zeer hygiënische omstandigheden toegevoegd.

Onder zeer steriele omstandigheden voegt Eric de gist toe aan het wort in de gistketel

 

 

 

 

In goede handen

Het gehele brouwproces neemt de nodige uren in beslag en het is bij brouwerij Noordt altijd erg leerzaam en leuk om deze tijd hier door te brengen. We weten da

Trotse brouwers. (vlnr) Joahn Jeuken, Oliver de Vries, Harald Dam en Eric van der Lugt

t ons SynBier hier in goede handen is. Dus we hebben er alle vertrouwen in dat het einderesultaat perfect voldoet aan onze wensen. De komende weken gaan we rustig afwachten terwijl de gist een feestmaal houdt in de vergistingsketel.

 

SynbierbeheerBrouwen van het Weizen Doppelbock