Synbrouwers op tour in Weert voor Session blond

De Syngroup groeit en bloeit, en daarmee ook het gebruik van Synbier. Nog steeds bestaan we uit een enthousiaste groep brouw hobbyisten die met passie het befaamde Platinum blond bier brouwen. Afgelopen jaren hebben we hiernaast met onze eigen brouwopstelling verschillende recepturen kunnen uitproberen. Het ene recept valt beter in de smaak dan de andere, maar dat is waar het hobbyen om draait. De Synbier Porter en Session blond komen als nieuwe winnaars uit de verschillende proefronden.

Om ons als synbrouwers tegemoet te komen besloten we eenmalig weer eens een grote oplage te maken om de voorraad goed te vullen. Hierdoor kunnen we blijven experimenteren met het zoeken naar nieuwe leuke recepten en is er genoeg Synbier om te zorgen dat dit verrukkelijke gouden gerstenat met veel plezier gedronken kan blijven worden.

De Synbrouwers

Het werd tijd voor weer een samenwerking met Stadsbrouwerij Weert. Ook zij hebben niet stilgezeten. De brouwerij is inmiddels voorzien van een uitgebreide geautomatiseerde bottellijn en zijn ze zelfs begonnen met destilleren. Het concept is nog onveranderd. De hobbybrouwer brouwt zijn eigen bier met de opstelling van de brouwschuur. Erwin Strijbosch begon de brouwschuur een aantal jaren terug met het idee dat er meer brouwers zoals hem rondlopen die zelf met de handen aan de knoppen willen staan. Zo begon hij de brouwschuur met als idee dat men de brouwopstelling kan huren. Inmiddels brouwen bekende namen als Van Moll, Strieper en De Natte Gijt maandelijks bij de brouwschuur.

Onze eerdere samenwerking was goed bevallen en met Erwin werd het contact weer opgezocht. In april mochten we het waarmaken. Onder toezicht hebben we de hele dag in de brouwkeuken gestaan. Ditmaal hebben we ons receptuur van de Session Blond hier gemaakt. De oplage moest voor ongeveer 1000liter zorgen. Voor degene die nog niet eerder in een grotere brouwerij hebben gebrouwen was het een hele ervaring. Alle hoeveelheden zijn zoveel keer meer, de apparatuur is zoveel keer groter en men maakt gebruik van de handigste en nieuwste spullen. Dit begon al met de geautomatiseerde mout maler. Tja als je x kilo moet schroten en je gaat dat met de boormachine doen, ben je wel even zoet. Vervolgens stonden we zelf achter het roer van de ketels van 2000 liter. Hier bedienen we zelf het maisschema het overpompen, filteren, koken etc.

Grotere hoeveelheden betekent ook meer schoonmaken. Daar kwamen de vele handjes toch goed van pas. Gelukkig komt een hogedruk spuit dan ook goed van pas of een flinke portie loog om het gist vat brandschoon te maken. Voor onze eigen opstelling deden we hier ook inspiratie op en kunnen we weer vervolg stappen nemen die te optimaliseren.

Uiteindelijk na een dag hard werken vulden we ons gist vat en sloten we natuurlijk af in het zonnetje met een lekker bier gebrouwen door de Brouwschuur zelf. Wederom een succesvolle samenwerking en een enorm leuk synbrouwers uitje, maar bovenal een lekkere voorraad verfrissend Session blond bier.

PROOST!

Camiel Maseland

SynbierbeheerSynbrouwers op tour in Weert voor Session blond